Poznaj historię powstania pizzy
Pizza to danie, które zyskało międzynarodową popularność. I chociaż jej obecna wersja odbiega od pierwowzoru, wciąż nawiązuje do oryginalnego włoskiego przepisu. Jaka jest jednak historia tego pysznego wypieku? I jak pizza zdobyła sławę w Polsce? Temat ten omawiamy w naszym artykule.
Historia pizzy – jak to się zaczęło?
Jak powszechnie wiadomo, pizza wywodzi się z Włoch, a dokładniej z Neapolu. To właśnie tam ubodzy mieszkańcy, którzy nie mogli sobie pozwolić na bardziej wykwintne dania, tworzyli placki z mąki, wody i drożdży. Z czasem na takie placki zaczęto dodawać sos pomidorowy, który również stanowi wizytówkę Włoch. Z biegiem lat popularność pizzy cały czas rosła – głównie dlatego, że zaczęto wzbogacać ją o kolejne dodatki, które urozmaiciły to klasyczne danie.
Jeśli chodzi o daty, słowa "pizza" pojawia się po raz pierwszy we Włoskich dokumentach pochodzących z 997 roku. Za najstarszą pizzerię uważa się z kolei lokal mieszcząca się w Neapolu – chodzi o restaurację Antica Pizzeria Port’Alba, która działa od 1780 roku.
Co ciekawe, pizza tworzona w Neapolu jest od 2010 roku certyfikowanym wyrobem tradycyjnym. Dodatkowo w 2015 roku zgłoszono ją na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
Pizza w Polsce – od kiedy popularna?
A jak wygląda kariera pizzy w Polsce? Okazuje się, że jej popularność rozpoczęła się od Zygmunta Starego, który polubił to włoskie danie. Istnieje kilka historii, które to tłumaczą: jedna mówi o tym, że spróbował pizzy na własnym weselu, a druga, że danie to wprowadziła do jadłospisu jego żona, Bona Sforza.
Jakkolwiek było, pizza jest obecnie jednym z najpopularniejszych dań serwowanych w restauracjach. Występuje w naprawdę różnych wersjach, a na jej powierzchni możemy znaleźć moc dodatków.
Jeśli jednak wciąż szukasz swojej ulubionej pizzy, która zaspokoi Twój apetyt, zachęcamy Cię do sprawdzenia naszej oferty. Przygotowaliśmy pyszne pizze, bazujące na świeżych składnikach i tworzone pod kątem różnych gustów.