Która z włoskich pizzy cieszy się największym uznaniem?
Włoska kuchnia kojarzy się przede wszystkim z pyszną pizzą, która właśnie w słonecznej Italii smakuje jak nigdzie indziej. Jednak w czym kryje się sekret idealnej pizzy? I jaki jej rodzaj cieszy się największą popularnością?
Jaka włoska pizza jest najpopularniejsza?
Włosi kochają pizzę i dobrze wiedzą, jak w prosty sposób tworzyć niezapomnianą symfonię smaków. Jaka pizza jest przez nich wybierana najczęściej? Okazuje się, że wiele zależy od regionu, w którym się znajdujemy.
Dla przykładu:
- w Rzymie zjemy przede wszystkim pizzę romana o bardzo kruchym spodzie,
- na południu przyrządzana jest pizza napoletana o miękkim środku, ale kruchych brzegach,
- w Genui i Ligurii dużą popularnością cieszy się odmiana pizzy, jaką jest focaccia.
Jeśli chodzi o Polskę, to włoska pizza występuje przede wszystkim w wersji tradycyjnej, czyli jako pizza margherita. Inne ulubione przez Polaków smaki to także pizza marinara, capricciosa, quattro formaggi i diavola.
Jak stworzyć włoską pizzę?
W czym tkwi tajemnica włoskiej pizzy? Przede wszystkim w pasji do gotowania i tworzeniu niepowtarzalnych dań z prostych składników. Duże znaczenie ma także użyta mąka, sposób wypiekania, mała ilość dodatków i wykorzystanie świeżych składników najwyższej jakości.
Jednak czy tak pyszną, niemal włoską pizzę można znaleźć w Polsce? Oczywiście, że tak! Doskonałej jakości propozycje znajdziesz w naszej pizzerii w Kościerzynie. Kluczem do tworzenia smakowitych kompozycji jest dla nas przede wszystkim wykorzystywanie tradycyjnych, włoskich składników.
W naszej pizzy znajdziesz m.in.:
- Spianata piccante, czyli włoskie salami z regionu Calabria,
- Nduja, czyli dojrzewającą i pikantną kiełbasę,
- Ventricina piccante salami, czyli typowa włoską kiełbasę regionalną,
- Mortadelę Bolońską z pistacjami.