Jaki jest sekret ciasta na pizzę?
Każdy ma swoje preferencje dotyczące smaku pizzy. Jedni lubią na grubym, pulchnym cieście, jeszcze inni na tak cienkim, że aż chrupie w zębach. Niektórzy smakosze cenią pizzę jedynie z sosem pomidorowym, inni wolą jak składniki z nadmiaru wręcz się wylewają z placka. Nie ma sposobu na idealną pizzę, bo każdemu smakuje coś innego. Jednak warto przeczytać nasz artykuł, aby dowiedzieć się, jakie są sposoby na to, aby pizza była pyszna i smakowała wszystkim, których poczęstujemy.
Jakie ciasto na pizzę będzie najlepsze?
Sekretem idealnie pysznej pizzy jest ciasto. Delikatnie chrupiące na brzegach, miękkie na środku pod składnikami, ale nieuginające się pod ich ciężarem. Aby cieszyć się takim posiłkiem, warto użyć mąki typu 00, która następnie przesiewamy przez sitko. Do mąki należy dodać drożdże, jednak nie warto przesadzać z ilością. Konieczna będzie też oliwa i szczypta soli. Wszystkie składniki należy dokładnie wyrobić przez kilkanaście minut, aby nie przyklejało się do dłoni i odstawić do miski przykrytej materiałem na minimum godzinę.
Tradycyjny sos do pizzy
Aby pizza miała niezapomniany smak, koniecznie warto zadbać o sos. Nie należy żałować do niego ani oliwy, ani najlepszej jakości przypraw. Do tradycyjnych pizz stosujemy sos pomidorowy, do którego pasuje oregano i świeżo wyciśnięty czosnek. Jeśli robimy go na ciepło, rozsmarowujemy na cieście dopiero, gdy zgęstnieje i wystygnie.
Jak piec pizzę?
Często tajemnicą pysznej pizzy z pieca tkwi w odpowiednim pieczeniu. Absolutnie nie wkładajmy placka do nienagrzanego piekarnika! Temperatura powinna być najwyższa z możliwych, a pieczoną pizzę należy kontrolować przez cały kilkunastominutowy czas pieczenia. Dobrym pomysłem będzie też zainwestowanie w specjalny kamień do pieczenia.